eerlijke winkel

Verzamelen van projectideetjes...
Vorige vrijdag werd het project 'Hoe maken we een eerlijke winkel?' gekozen. De kinderen voerden zelf het gesprek en probeerden met alle criteria rekening te houden. Iedereen kwam aan bod, iedereen kon zeggen wat hij of zij ervan vond... Het was een sterk moment! 
Van 'Hoe worden schattige knuffels gemaakt?' kwamen we tot 'Hoe maken we een eerlijke winkel met zelfgemaakte spullen?'. 
Hier kwamen meteen heel wat vragen bij kijken die te maken hadden met lage loonlanden, milieu, kinderarbeid, ongezonde werkomstandigheden, fairtrade...

Maandag lazen we een tekst over 'kinderarbeid'. We gingen ook op zoek naar wat we nu precies allemaal willen te weten komen en wat we willen doen. In groepjes dachten we hierover na. Dit brachten we samen tot een grote lijst.
Dinsdag bekeken we een film over Pakistan. We onderzochten de problematiek van kinderarbeid en voelden dat dit een ingewikkeld verhaal is! Kinderarbeid zomaar afschaffen is eigenlijk geen oplossing want dan is er nog minder geld voor een familie om te overleven. Ingewikkeld wel!
Vandaag zagen we een film over een fabriek in Cambodja waar kleren worden gemaakt. De mensen die er werken, doen dit aan een heel laag loon! Er waren mensen die 0,70 euro per dag verdienden, mensen die 35 euro per maand hadden. Een vrouw vertelde dat ze wel 12 uur per dag werkt, 7 dagen op 7! Maar ook hier is de oplossing niet zo eenvoudig! Het zijn wij die goedkope kledij willen! 
Wat moeilijk allemaal, die eerlijke handel!
We zagen ook een afbeelding van een kledingetiket. Naast de wasvoorschriften stond te lezen dat de kleding gemaakt is met zorg voor de Aarde, respect voor de 'workers' en 'fair trade'. We gaan op zoek naar deze symbolen in onze kleerkast thuis!
Reacties